Leicesterfår - det svenska, unika, vita pälsfåret.
Ett snabbväxande, medeltungt köttfår som dessutom producerar glänsande vita pälsskinn eller lång härlig gobelängull.
Leicesterfår är lättskötta och sunda får som klarar varierande miljöbetingelser i hela landet.
Leicesterfåret avlades fram redan i mitten av 1700-talet i England. Man ville skapa ett medeltungt köttfår med glansig, lång och ganska grov ull. Detta ”leicester longwool-får” har aldrig haft någon stor utbredning men har ofta använts när nya raser skapats, runt om i världen. Leicester finns med i de flesta andra rasers bildande bl a texel och dalasau, leicesterbaggar användes även i ryafårens rekonstruktion.
På 1980-talet startade en ny fas i utvecklingen av vårt svenska leicesterfår – det vita pälsfåret. Uppfödare började producera pälsskinn av samma typ som gotlandsfårets. Vita pälsskinn för körsnärsändamål är en unik produkt som ingen annan ras kan producera. (källa: leicesterfårföreningen).